sobota, 22 czerwca 2013

Chłodnik ogórkowy


Składniki (2 porcje) :
500 ml kefiru
1 świeży ogórek
pęczek rzodkiewek
1 ząbek czosnku
pęczek koperku
garść pokrojonego szczypiorku
2 jajka
sól
pieprz

Sposób przygotowania :
Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję na cztery. Ogórek obieram i razem z rzodkiewkami ścieram na tarce, na grubych oczkach, odsączam. Koperek drobno siekam. Do miski wlewam kefir, dodaję starte warzywa, wyciśnięty ząbek czosnku, koperek i szczypiorek, mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Chłodnik rozlewam na talerze, dodaję kawałki jajka.


7 komentarzy:

  1. W upalne dni chłodniki sa najlepsze ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz to chłodnik najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Malwinka, Twój chłodnik śliczny ... śnieżny ... chłodny
    pozdrowienia :)
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chłodnik, z reguły robię z botwinki. Z chęcią wypróbuję Twój

    OdpowiedzUsuń
  5. Chłodniki w upalne dni są nie do zastapienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dokładnie - jak znalazł na letnie gorące popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)