sobota, 29 czerwca 2013

Minestrone!

Minestrone to włoska zupa jarzynowa bazująca na świeżych, sezonowych warzywach. Nie istnieje jeden, sztywny przepis na to danie, składniki możemy komponować dowolnie.




Składniki (6 porcji):
3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 ziemniaki
1 cukinia
3 pomidory
200 g fasolki szparagowej
250 g zielonego groszku
1,2 l bulionu warzywnego
200 g drobnego makaronu
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
sól
świeżo mielony pieprz
3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, marchew, ziemniaki i pomidory obrać. Cebulę, czosnek i seler naciowy posiekać. Fasolkę oczyścić i pokroić. Marchew, ziemniaki, cukinię i pomidory pokroić w grubszą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki Kujawskiego Smakowego, wrzucić cebulę, czosnek i seler, smażyć przez 3 minuty. Dodać marchew, ziemniaki, cukinię i fasolkę, smażyć kolejne 3 minuty. Następnie dodać pomidory, bulion, oregano, bazylię i 1 łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodać groszek. Doprawić solą do smaku. Zupę podawać z ugotowanym wcześniej makaronem, posypaną parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis powstał w wyniku współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


10 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:0 zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi domownicy byliby w zachwycie, mocno zupowe towarzystwo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak piękne i apetycznie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja się piszę na tę zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny blog i piękne zdjęcia, lubię takie miłe, przypadkowe odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam zupy...Twoja jest pięknie podana :) i apetyczna! ah ten parmezan<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Te parmezan na wierzchu fajny jest:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś dla mnie, takie apetyczne zupki to ja bardzo chętnie jadam. Pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje dania wyglądają bardzo apetycznie dlatego nominuję Cię do Liebster Award. Więcej info u mnie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)