niedziela, 16 czerwca 2013

Na śniadanie! Pudding chlebowy

Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Bake&Taste od razu wiedziałam, że muszę go przyrządzić! Było warto, bo smakował obłędnie! Z wierzchu chrupiący, w środku miękki i wilgotny. Takie śniadanko przyrządzę z pewnością jeszcze nie raz. Ze względu na większy rozmiar kokilek, zmieniłam nieco proporcje.


Składniki (4 kokilki o śr. 11cm) :
5 kromek chleba
1 duża cebula
4 plastry szynki
6 łyżek startego, żółtego sera
3 jajka
½ szklanki mleka
po 1 łyżeczce bazylii, oregano i czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
masło do wysmarowania kokilek

Sposób przygotowania :
Chleb kroję w kostkę. Cebulę obieram, kroję w piórka, na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, podsmażam aż lekko się zarumieni. Szynkę kroję na mniejsze kawałki. Kokilki smaruję masłem, wypełniam większością chleba, następnie dodaję cebulkę, szynkę i ser. Na wierzch układam jeszcze trochę chleba i odrobine szynki i sera. Do miski wlewam mleko, wbijam jajka, dodaję szczyptę soli i pieprzu oraz przyprawy, łączę za pomocą widelca. Przygotowaną masą zalewam kokilki. Odstawiam na 10 minut, żeby chleb dobrze wchłonął mleczno-jajeczną masę. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.


7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, koniecznie muszę wypróbować:), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszedł Ci rewelacyjny!
    miło mi, że skorzystałaś z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się pomysł, też chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetny pomysł! Chętnie wypróbuję na śniadanie, nie lubię jak wieje nudą i kanapkami każdego dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotki , moje ulubione składniki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie, mniam mniam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)