wtorek, 18 czerwca 2013

Truskawki zapiekane pod kruszonką z migdałami, czyli angielski crumble

Kolejna wariacja na temat truskawek. Ciepłe, rozpływające się w ustach owoce pod słodką, chrupiącą kruszonką. Szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu.


Składniki (4 kokilki o śr. 11 cm) :
500 g truskawek
4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g mąki
25 g zimnego masła
25 g brązowego cukru
30 g płatków migdałów

Sposób przygotowania :
Truskawki myję, oczyszczam z szypułek, większe przekrawam na pół, mniejsze wkładam w całości do kokilek. Truskawki w kokilkach polewam ekstraktem z wanilii, 1 łyżeczka – 1 kokilka. Przygotowuję kruszonkę – w misce umieszczam mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło, ucieram palcami aż wszystkie składniki się połączą i powstanie grudkowate ciasto. Wówczas dodaję płatki migdałów, mieszam. Gotową kruszonką posypuję owoce w kokilkach, delikatnie dociskam dosypuję jeszcze trochę kruszonki. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. 

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam crumble ;) Takie z truskawkami, lekko kwaśne ze słodką kruszonką, jest przepyszne! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam choć uwielbiam kruszonkę:) muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam już kiedyś i byłam zachwycona:) wygląda znakomicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, i te migdały do tego.Palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione z truskawkami! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny deser na tę porę roku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcie :) I deser też fajny :) Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)