sobota, 27 lipca 2013

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami

Pyszne kruche babeczki z wspaniałym kremem o smaku wanilii i owocami. Pięknie wyglądają i świetnie smakują. Wymarzony deser. Z podanych proporcji wyszło mi 6 tartaletek o średnicy 11 cm. Do udekorowania możemy użyć dowolnych owoców. Babeczki należy przechowywać w lodówce. Na drugi dzień, po schłodzeniu smakują jeszcze lepiej!


Składniki na ciasto :
250 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na krem :
375 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżka masła
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo :
300 g malin lub innych owoców
cukier puder do posypania

Sposób wykonania :
Przygotowuję ciasto – na blat przesiewam mąkę i cukier, dodaję masło, kroję nożem na małe kawałki, wówczas usypuję kopiec, robię w nim zagłębienie i wbijam żółtko, dodaję wodę, szybko ugniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą, schładzam w lodówce przez 40 minut. Gotowym ciastem wylepiam foremki, obciążam fasolkami lub ceramicznymi kulkami i piekę w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie zdejmuję obciążenie i piekę kolejne ok. 12 minut, aż się zarumienią. Upieczone spody wyjmuję z foremek i odstawiam. Przygotowuje krem – do miski wlewam 125 ml mleka, dodaję żółtko i mąkę, miksuję na wolnych obrotach, żeby składniki się połączyły. Do garnka wlewam 250 ml mleka, dodaję cukier, ekstrakt z wanilii i masło. Na małym ogniu doprowadzam do zagotowania, często mieszając, kiedy mleko zacznie się gotować, wlewam przygotowaną mieszankę z miski (bezpośrednio przed wlaniem powinno się ją zamieszać łyżką, ponieważ mąka osiada na dnie), mieszam aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, przygotowanym kremem wypełniam tartaletki. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzonych tartaletkach układam owoce, posypuję odrobiną cukru pudru.


18 komentarzy:

  1. nie ma nic lepszego niż takie tartaletki z wakacyjnymi owocami i słodkim budyniem :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!nie mam foremek,ale mam mobilizację,żeby kupić wreszcie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ,nigdy nie robiłam , :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne maleńkie pyszności! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają słodko! :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne połaczenie smaków, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. witaj! upiekłam babeczki z Twojego przepisu, ciasto nie jest dobre wyszły b.twarde i na dodatek z zakalcem, przykro mi , ale więcej nie upiekę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Bardzo mi przykro, że tartaletki nie wyszły. Niestety w przepisie znalazłam błąd. Spody należy piec ostatnie około 12 minut bez obciążenia, aż się zarumienią, wówczas nie ma możliwości, żeby ciasto się nie dopiekło. Ciasto kruche należy do ciast twardszych, jak nazwa wskazuje ma być kruche, nie jest to przepis na ciasto biszkoptowe. Jeśli na świeżo było dla Ciebie zbyt twarde, to proszę gotowe tartaletki zalane budyniem schłodzić przez noc w lodówce, na drugi dzień ciasto będzie miększe. Dziękuję za komentarz! Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. witaj ponownie!masz rację, babeczki powinnam schłodzić na noc w lodówce , wtedy ciasto byłoby bardziej miękkie, ale upiekę je ponownie i dam znać, krem do babeczek super, a tak w ogóle piękne zdjęcia i wspaniałe przepisy pozdrawiam! rysiaa

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)