piątek, 16 sierpnia 2013

Czekoladowa tarta z malinami


Składniki (forma 28 cm) :
250 ml śmietany kremówki
250 g czekolady (150 g mlecznej, 100 g gorzkiej)
2 łyżki masła
miseczka malin

Sposób przygotowania :

Przygotowuję kruche ciasto, zawijam w folię spożywczą, odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepiam ciastem formę do tarty, gęsto nakłuwam widelcem, piekę 25 minut w temperaturze 190 stopni. Przygotowuję masę czekoladową – w garnku rozpuszczam masło (na małym ogniu), dodaje kremówkę i połamaną na kostki czekoladę, mieszam, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem i śmietaną. Kiedy powstanie idealnie gładka masa, zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na kilka minut. Następnie wylewam masę na upieczony spód, odstawiam do wystygnięcia, po czym chłodzę w lodówce przez około 2-3 godziny. Tarte dekoruję umytymi i osuszonymi malinami.

24 komentarze:

  1. Od kilku dni chodzi za mna tarta - nie bylam tylko pewna, z czym. Teraz juz wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co najlepsze na jednej tarcie... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka składników i taki efekt! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny deser! :)
    Ps. Trzy dni temu dowiedziałam się o Pani blogu...od tej pory zdążyłam już upiec tartę z jabłkami- polecam, tę tartę z malinami- polecam i usmażyć placuszki z cukinii- polecam ;). Na tym nie przestanę! Dodaję Pani blog do moich ulubionych stron kulinarnych :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, cieszę się, że wszystko smakowało! Jest mi bardzo miło :) Zapraszam serdecznie i pozdrawiam! :)

      Usuń
  5. Porywam chociaż kruszynę bo nie mogę się oprzeć:) kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiamy czekoladę.. w każdej postaci.. a ta jest wyjątkowo kusząca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że u Ciebie już dawno na stole zagościła taka sama tarta:) Znalazłam u Ciebie kilka fajnych inspiracji m.in ciasto na pizze. Zamierzam wypróbować jeszcze w tym tygodniu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy tarta powinna później stać w lodówce? Czy po tych 2-3 godzinach nie trzeba jej już w niej trzymać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Tartę przechowywałam cały czas w lodówce. Przed jedzeniem trzeba ją wyjąć na kilka minut, żeby ogrzała się do temperatury pokojowej.

      Usuń
  10. Czy czekolada powinna być twarda twarda w konsystencji kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa w lodówce tężeje, można powiedzieć, że jest twarda, ale da się jeść łyżeczką, najlepiej przed podaniem wyjąć tartę na kilka-kilkanaście minut, żeby ogrzała się do temperatury pokojowej, będzie łatwiej się kroiła :). Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)