piątek, 9 sierpnia 2013

Kotleciki rybne

Pyszna alternatywa dla smażonych rybnych filetów. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Do ich zrobienia użyłam świeżego dorsza, ale z powodzeniem można je przygotować z innej ryby, również mrożonej. Trzeba ją wcześniej rozmrozić i osuszyć. W razie potrzeby, jeśli masa będzie zbyt mokra, co może się zdarzyć w przypadku ryby mrożonej należy dodać kilka łyżek bułki tartej.



Składniki (8 kotlecików) :
500 g filetów z dorsza
1 mała bułka
pęczek pietruszki
sól, pieprz
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania :
Rybę kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa. Bułkę namaczam w wodzie, dokładnie odciskam i również mielę w maszynce. Pietruszkę drobno siekam, dodaję do ryby. Doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Formuję kotleciki, obtaczam w rozmąconym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, smażę kotleciki na złoto z obu stron. 

8 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja,zjadłabym chętnie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, zrobię kiedyś dla rodzinki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie tu u Ciebie. Dołączyłam właśnie do obserwatorów bloga, Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze mówiąc często przymierzałam się do zrobienia kotletów rybnych ale jakoś opornie mi to szło ale twój przepis i twoje zdjęcie mnie przekonało:) na pewno smakowały wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się cudnie! Chyba doszedł mi kolejny przepis do przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ale pysznie, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. często robię kotleciki rybne :) moje jednak nie mają takich ładnych kształtów ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)