wtorek, 20 sierpnia 2013

Krem z pomidorów z kwaśną śmietaną

Pomidory to moje ulubione warzywa. Pomimo tego, że są dostępne cały rok, najlepiej smakują latem, w szczycie sezonu, wówczas są aromatyczne, słodkie i soczyste.



Składniki ( 3 porcje) :
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,2 kg mięsistych pomidorów
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
cukier

Sposób przygotowania :
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej Kujawski ze Smakiem, dodać cebulę i czosnek, smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, szczyptę soli, gotować na małym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia, za pomocą blendera utrzeć warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. 

Przepis powstał w wyniku współpracy z ZT Kruszwica z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


7 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Smakuje na pewno równie dobrze. I pomyśleć, że przez 21 lat życia nie jadłam pomidorów... Teraz nadrabiam, więc taki krem z pewnością wyląduje na moim stole!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm jak apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcie, zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś wspaniałego! Piękny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda mega apetycznie, uwielbiam pomidorową:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)