niedziela, 4 sierpnia 2013

Muffiny z suszonymi pomidorami, oliwkami i fetą

Babeczki – słodkie czy wytrawne – uwielbiają wszyscy. W wersji na słono doskonale sprawdzają się jako przekąska na imprezie lub coś na ząb w ciągu dnia. Mnogość smaków sprawia, że nigdy się nie znudzą.



Składniki (12 sztuk):
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka bazylii
200 ml mleka
50 ml oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
1 jajko
20 zielonych oliwek
10 suszonych pomidorów
120 g fety

Sposób przygotowania :
Oliwki odsączyć, przekroić na pół, pomidory odlać z zalewy, opłukać pod ciepłą wodą, pokroić na mniejsze kawałki, fetę pokruszyć. Wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i bazylię umieścić w misce i wymieszać. W drugiej, większej misce umieścić mokre składniki : mleko, olej i jajko, połączyć trzepaczką rózgową. Następnie dodać do nich suche składniki i przygotowane dodatki : oliwki, pomidory i fetę. Wymieszać łyżką. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis powstał w wyniku współpracy z ZT Kruszwica z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.


8 komentarzy:

  1. Mniam, robiłam podobne, wyszły przepysznie, Twoje pewnie też idealnie smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie wytrawne muffinki, szczególnie jeśli mają takie apetyczne nadzienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być naprawdę pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkich muffinek troche już zrobiłam, na słono nigdy. Czas spróbować :) Twoje połączenie wydaje się baaardzo smakowite :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)