środa, 25 września 2013

Biała kiełbasa pieczona z cebulą


Składniki :
5 kiełbas
2 duże cebule
majeranek
sól, pieprz
olej
woda

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram, przekrawam na pół, kroję w średniej grubości plastry. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, układam warstwę cebuli, oprószam ją solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku, polewam 1 łyżką oleju, mieszam. Na cebulę kładę kiełbasy, polewam je 1 łyżką oleju. Całość polewam 3-4 łyżkami wody. Oprószam kiełbasę 1 łyżką majeranku. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia dwukrotnie podlewam kiełbasę z cebulą (maksymalnie 3 łyżkami wody jednorazowo). Na ostatnie kilka minut pieczenia włączam górną grzałkę, żeby kiełbasa ładnie się przyrumieniła.

22 komentarze:

  1. lubię surową białą kiełbasę - ale daje przeważnie tylko do barszczu białego albo gotuję w wodzie, takiej pieczonej nie jadłam - pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama zawsze robi białą kiełbasę na Wielkanoc. Moje dziecię uwielbia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nigdy nie tknełam białej kiełbasy. I pewnie to sie nie zmieni, ale mói rodzice ja uwielbiaja! Zawsze na święta gości u nas na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie biala kielbase ;) ta wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie można nie lubić białej kiełbasy. A taka zapiekana to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż mi zapachniało... i pamięcią wróciłam do Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. i to chyba moja ulubiona wersja białej kiełbaski:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiełbaska w takiej postaci idealna na te jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej muszę zrobić! koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Białą kiełbaskę też gotuję w wodzie. Jako, że bardzo ją lubię koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu !

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat na jutrzejszy obiad zapalnowałm sobie białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat na jutrzejszy obiad zapalnowałm sobie białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O matulu... ja tu z re-wizytą, a tu moja ukochana kiełbasa - pieczona, z cebulką.... Muszę sobie zrobić. Zgłodniałam.:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja nigdy nie jadlem bialej (27lat) ale jak upieklem raz i srobowalem od tego czasu czesto bywa wu mnie w piekarniku a ten przepis rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak zasmakowało! Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. pycha!wyprobuje:)

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne i pięknie wygląda :) na pewno wyprobuje wlasnie na swieta.. a jakiego polecacie producenta kiełbaski, bo ja jadlam często kanie, ale już mi się przejadł..a może czerwoona cebule?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Białą kiełbasę kupuję w lokalnym mięsnym, więc niestety nie mogę polecić żadnej z ogólnodostępnych, firmowych kiełbas. Można spróbować z czerwoną cebulą, mi bardziej smakuje z białą, bo jest mniej słodka. Pozdrawiam i życzę udanych i smacznych Świąt! :)

      Usuń
  17. Tak przygotowanej białej kiełbasy jeszcze nie jadłam... Koniecznie muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)