poniedziałek, 30 września 2013

Domowa pizza z mozzarellą, szynką, pomidorkami i rukolą



Składniki na sos pomidorowy do pizzy :
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
1 opakowanie pomidorów
sól
bazylia, oregano
cukier

Składniki na wierzch :
kulka mozzarelli (ok. 200g)
kilka plastrów szynki
250 g pomidorków koktajlowych
garść rukoli

Sposób przygotowania :
Przygotowuję ciasto według przepisu. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam wyciśnięte ząbki czosnku, podsmażam przez chwilę, dodaję pomidory, oprószam solą, smażę aż częściowo się rozpadną i sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku bazylią, oregano i odrobiną cukru, jeśli sos jest kwaskowy. Odstawiam. Mozzarellę ścieram na tarce, pomidorki przekrawam na pół, szynkę kroję na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto dziele na dwie części, rozwałkowuję, smaruję sosem, posypuję serem, układam szynkę i pomidorki. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 18 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika jej wierzch posypuję rukolą.


12 komentarzy:

  1. Ojej, aż zapachniało u mnie w domu jak spojrzałam na zdjęcie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! A pomidorki koktajlowe na pizzy smakują fenomenalnie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i smacznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie, nade mną wisi chyba klątwa, bo każda pizza w moim wykonaniu to katastrofa, więc spoglądam na Twoją z odrobiną zazdrości :)
    http://jedzonkowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma jak dobra, domowa pizza:) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domową pizzę! Cenię ją wielce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowsza i lżejsza wersja pizzy, ale wciąż tak samo pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. za pizzą nie przepadam ale Twoja wygląda apetycznie i chętnie bym trójkącik zjadła

    OdpowiedzUsuń
  9. Taka domowa pizza jest zdecydowanie najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie, że użyłaś rukoli. Nadała pizzy świeżości

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)