sobota, 7 września 2013

Faszerowane bakłażany

Bakłażan zwany też oberżyną lub gruszką miłości to warzywo, które cieszy się coraz większą popularnością. Można je przyrządzać na różne sposoby, nadaje się do smażenia i grillowania, wspaniale smakuje zarówno duszony jak i pieczony.  


Składniki :
2 bakłażany
1 cebula
1 papryczka chili
250 g mielonej wieprzowiny
400 g obranych, pokrojonych pomidorów
4 łyżki oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól
pieprz
1 łyżka tymianku
30 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania :
Bakłażany opłukać, przekroić na pół, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić na 20 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, papryczkę chili posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki smakowego oleju Kujawskiego, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać chili, smażyć razem przez 1 minutę, dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już wysmażone dodać pomidory, ponownie oprószyć solą, smażyć aż większość soku odparuje. Pod koniec smażenia przyprawić tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Przełożyć farsz do miseczki, odstawić. Bakłażany opłukać i osuszyć za pomocą ręczników jednorazowych. Na patelni rozgrzać 2 łyżki Kujawskiego smakowego, smażyć bakłażany od wewnętrznej strony przez 2 minuty, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wypełnić farszem, posypać startym serem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. 


Przepis powstał w wyniku współpracy z ZT Kruszwica z wykorzystaniem produktu - Kujawskiego z ziołami.






16 komentarzy:

  1. uwielbiam takie:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę: SAMO ZDROWIE NA TALERZU. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te smakowe oleje :) Sama namiętnie używam ich w kuchni i robię też własne -oczywiście na bazie rzepakowego oleju, który jest najzdrowszy i najlepszy :) Bakłażany wyglądają tak, że ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko faszerowane, no może oprócz pieczarek, ale i to mi się pewnie kiedyś odmieni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :) musi być pyszne - lubię takie jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. faszerowane bakłażany - absolutnie czarujące! pyszny, zdrowy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam mniam bardzo lubię! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przesmacznie ! bardzo lubię faszerowane i bakłażany i cukinię. Spróbuj kiedyś kupić ser gruyere. Jest doskonały to takich zapiekanek.

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie takie faszerowane warzywa ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio mój ulubiony obiad :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. ale apetyczne! może w końcu skuszę się na bakłażana ;) (pierwszy raz w życiu)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię bakłażana, a Twoja wersja wygląda smacznie. Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)