poniedziałek, 16 września 2013

Grzanki z kurkami



Składniki (8 grzanek) :
8 kromek pieczywa
oliwa
200 g kurek
1 łyżka masła
½ cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania :

Kurki płuczę pod silnym strumieniem wody, odstawiam do osuszenia. Czosnek i cebulę obieram, cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła, wrzucam kurki, duszę przez 10 minut, następnie odlewam z patelni nadmiar wody, wrzucam cebulę i wyciśnięty czosnek, doprawiam solą i pieprzem, smażę jeszcze około 5 minut. Pieczywo skraplam oliwą, piekę w temperaturze 190 stopni aż się zarumieni. Na podpieczone grzanki układam kurki, posypuję pietruszką i parmezanem.

11 komentarzy:

  1. Musiały smakować obłędnie,uwielbiam kurki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurki w każdym wydaniu:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. grzanki z kurkami smakują cudownie ... warto dla takiej chwili przyjemności wędrować po lesie z koszykiem na grzyby ...
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kurki. Fajny pomysł na danie.

    Jesienne klimaty w koło a ja dopiero wróciłam znad morza. Pożegnanie lata już mam za sobą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurkami kupiłaś mnie kompletnie, cudownie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają, nie trzeba długo stać w kuchni, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurki, a chrupiąca grzanka musi rewelacyjnie z nimi smakować! Ps super blog piękne zdjęcia :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też robię dokładnie takie same;) Są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)