piątek, 20 września 2013

Krokiety z pieczarkami i serem


Składniki na ciasto (12 sztuk) :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
2 szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Składniki na farsz :
500 g pieczarek
2 duże cebule
180 g żółtego sera
sól, pieprz
+ olej do smażenia
1 jajko
bułka tarta

Sposób przygotowania :
Składniki na ciasto umieszczam w dużej misce, miksuję na gładką masę, odstawiam na 15 minut, następnie smażę naleśniki. Cebulę obieram, kroję w kostkę. Pieczarki myję, ścieram na tarce na grubych oczkach. Ser również ścieram na tarce. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę przez około 2 minuty, dodaję pieczarki, oprószam solą i pieprzem, smażę aż odparuję cała woda puszczona przez pieczarki. W trakcie smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie przekładam pieczarki z cebulą do miski i odstawiam do przestygnięcia. Dodaję ser, mieszam. Nakładam farsz na naleśniki, zawijam, obtaczam w rozmąconym jajku i bułce tartej, smażę na złoto z obu stron.

18 komentarzy:

  1. uwielbiam krokiety! idealne do czerwonego barszczu, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ,, szaleję ,,za krokietami ,pyszne danie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam krokiety. Twoje nadzienie musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają. Fajny pomysł na farsz z dodatkiem żółtego sera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podsunęłaś mi pomysł na jutrzejszy obiad! ;)
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę sobie dzisiaj co tu zrobić na obiad?? Może krokiety? Wchodzę tu i widzę tu takie pyszności :) Zabieram się do roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, a do tego tak pięknie zawinięte.

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają mega smacznie, do tego barszczyk i palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  9. Często robię krokiety z pieczarkami. Nie ma przy nich wiele pracy a są pyszne :)

    Pozdrawiam,

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają pięknie, takie równiutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę tez zrobić bo wieki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy moze byc sama maka pszenna?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)