wtorek, 17 września 2013

Kruche ciasto z jagodami i kruszonką


Składniki na ciasto (forma 25x25) :
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła lub margaryny do wypieków
skórka otarta z 1 cytryny
3 żółtka
Owoce :
500 g jagód
Kruszonka :
8 łyżek mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

+ cukier puder do posypania

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję ciasto, odmierzam mąkę i cukier puder, mieszam, wysypuję na blat. Dodaję skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny oraz masło. Kroję je nożem na bardzo małe kawałki, wówczas usypuję górkę, robię wgłębienie, dodaję żółtka, szybko ugniatam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i umieszczam w lodówce na półtorej godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto, podsypuję mąką blat i delikatnie je rozwałkowuję. Blachę wykładam papierem do pieczenia, dno równomiernie wykładam ciastem. Nakłuwam je w kilku miejscach widelcem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut (spód ma być upieczony, ma być zarumieniony, należy zaglądać do niego co jakiś czas, jeśli za mocno się zarumieni, trzeba przykryć go folią aluminiową, w zależności od piekarnika może wymagać krótszego czasu pieczenia, u mnie zajęło to 25 minut). Owoce myję, dokładnie osuszam ręcznikami papierowymi. Ciasto wyciągam z piekarnika, odstawiam do lekkiego przestudzenia (na około 15 minut). Przygotowuję kruszonkę – do miski wsypuję mąkę i cukier, dodaję masło i ekstrakt, rozcieram palcami aż powstaną okruchy. Na przestudzonym cieście układam owoce, posypuję je kruszonką, piekę w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut (również proszę zaglądać do ciasta!). Po upieczeniu, uchylam drzwiczki, po 10 minutach wyjmuję ciasto. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

14 komentarzy:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)