poniedziałek, 21 października 2013

Kopytka z masełkiem i pietruszką


Składniki (2-3 porcje) :
4 duże ziemniaki (około 700 g)
1 jajko
duża szczypta soli
1-2 szklanki mąki
masło
pietruszka

Sposób przygotowania :
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, rozgniatam, odstawiam do przestygnięcia (doskonale nadadzą się ziemniaki z dnia poprzedniego!). Ziemniaki przekładam na blat, robię wgłębienie, dodaję szczyptę soli, wbijam jajko, posypuję częścią mąki (zaczynam od ¾ szklanki) i ugniatam ciasto. Ilość mąki jaka ma zostać dodana do ziemniaków zależy od rodzaju użytego ziemniaka, bardziej mączyste potrzebują mniej mąki. Jeśli czuję, że ciasto je zbyt mokre podsypuję mąką. Kiedy ciasto odchodzi od ręki, dzielę je na mniejsze części, formuję wałki i kroję kopytka. Wrzucam je partiami do gotującego się osolonego wrzątku. Wyjmuję po 1 minucie od wypłynięcia na powierzchnię wody. Na kopytka kładę kilka wiórków masła i posypuję je posiekaną natka pietruszki. 

9 komentarzy:

  1. Przejrzałam Twoje posty - i same pyszności tu widzę! I super zdjęcia do tego:). Pozdrawiam:) A

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo kusząco.
    Też miałam robić dzisiaj na obiad kopytka, ale lenistwo zwyciężyło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. porwałabym na dzisiejszy obiadek:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm... Też ostatnio robiłam - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie sie prezentują, ale z pietruszką jeszcze nie jadłam, najbardziej lubię na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo dawno nie jadłam kopytek i teraz patrzac na Twoje zdjecie musze jak najszybciej to nadrobic. Dziekuje za przypomnienie o tym pysznym daniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)