sobota, 12 października 2013

Mini focaccie z ziołami i pomidorami

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, podawanego jako przystawka lub dodatek do dania. Najlepiej smakuje na ciepło. W wersji podstawowej - bez dodatków – doskonale smakuje maczana w sosie lub ziołowej oliwie.


Składniki (10 sztuk):
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
200 g pokrojonych pomidorów z puszki z sosem
1 duża cebula
garść liści bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka rozmarynu
6 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
sól
pieprz

Sposób przygotowania :
W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 100 ml wody, mieszać aż składniki się rozpuszczą, odstawić na 15 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki Kujawskiego i  rozczyn. Powoli wlewać pozostała wodę wyrabiając równocześnie ciasto. Kiedy składniki się połączą ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 7-8 minut. Przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 80 minut do wyrośnięcia. Cebulę obrać i drobno posiekać, przełożyć do miski, liście bazylii posiekać, dorzucić do cebuli, dodać oregano, rozmaryn, 2 łyżki oleju Kujawski ze Smakiem i wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez 1min, następnie delikatnie rozwałkować na grubość 1 ½ cm i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować placuszek o grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć pomidory oraz cebulę z ziołami. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałymi 2 łyżkami Kujawskiego. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

Przepis powstał w  wyniku współpracy z ZT Kruszwica z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami.

10 komentarzy:

  1. Pięknie wyrosły ci foccacie,aż je się oczami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne wyglądają w takiej małej wersji i z tak pysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co dobre i czym mnie kusić z rana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam focaccie..robię ją każdego dnia w pracy ale bez dodatków...muszę to zmienić i zjeść z dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała:) też bym sobie zjadła takie cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham focaccie :) Takich mini jeszcze nigdy nie robiłam, a wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a właśnie myślę intensywnie o zrobieniu takiej pomidorowej... pomysł mini jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Focaccia to nasze odkrycie z zeszlego tygodnia. Stosujemy bardzo podobny przepis. Taka na ciepło maczana w oliwie jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)