czwartek, 31 października 2013

Risotto z pieczarkami i pietruszką

Pyszny, kremowy ryż. Przy jego przygotowywaniu trzeba się trochę nastać i namieszać. Nie ma tutaj drogi na skróty, risotto potrzebuje czasu i cierpliwości. Gwarantuję, że efekt jest tego wart :) To danie stało się jednym z moich ulubionych od pierwszego posmakowania :) Dodatki możemy komponować dowolnie, pamiętajmy o tym, że nie mogą być surowe, trzeba je wcześniej przygotować i dodać na końcu.


Składniki (3 porcje) :
300 g ryżu arborio
3 łyżki masła
2 łodygi selera naciowego
150 ml białego, półwytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego
4 łyżki startego parmezanu
garść posiekanej natki pietruszki
350 g niedużych pieczarek
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Pieczarki kroję w grubsze plastry, na patelni rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam pieczarki, oprószam solą i pieprzem (pieprzu nie żałuję!), smażę kilka minut, odkładam na bok. Bulion wlewam do garnka, podgrzewam. Seler kroję w plastry. W dużym garnku (na małym ogniu!) rozpuszczam 2 łyżki masła, wrzucam seler, smażę przez 3 minuty, dodaję ryż, mieszam, po 1 minucie wlewam wino, mieszam. Kiedy alkohol odparuje, wlewam 1 chochlę bulionu, mieszam, jeśli ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną chochlę, mieszam i tak aż skończy się bulion (trwa to około 30 minut). Pod koniec doprawiam solą (nie za dużo, bo damy jeszcze parmezan) i pieprzem. Dodaję parmezan, mieszam, dodaję pieczarki i natkę. Podaję oprószone parmezanem i odrobiną natki.

5 komentarzy:

  1. Oj tak, nie ma pośpiechu przy risotto :) Ale efekt jest wart tego postania przy kuchence :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką mi niesamowitą ochotę na to niebiańskie risotto zrobiłaś, że nabrałam ochoty, aby takowe sama zrobić :) Przepis i fotka rewelacja ;) Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)