niedziela, 3 listopada 2013

Cebularze


Składniki na ciasto (7 sztuk):
250 g mąki + 1 łyżka do zaczynu + odrobina do podsypania
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
½ szklanki ciepłego mleka
30 g masła
1 jajko

Cebula z makiem :
2 duże cebule
2 łyżki oleju
3 łyżki maku
sól

Sposób przygotowania :
Najpierw robię rozczyn – w miseczce łączę drożdże, 1 łyżkę mąki, cukier i połowę mleka (musi być ciepłe, ale nie gorące!). Odstawiam na 15 minut. W rondelku podgrzewam pozostałe mleko, dodaję masło, żeby się rozpuściło. Jajko roztrzepuję widelcem. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, mieszam, dodaję rozczyn, rozpuszczone masło z mlekiem i roztrzepane jajko. Wyrabiam ciasto przez około 10 minut (ciasto było dość mokre, podsypałam je odrobiną mąki, ale nie należy dodawać jej zbyt dużo, im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym mniej będzie się kleiło, aż zacznie odchodzić od dłoni). Wyrobione ciasto wsadzam do dużej miski, przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotowuję cebulę z makiem – cebule obieram, kroję w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule, podsmażam kilka minut, aż cebula zmięknie i się zarumieni, wówczas przekładam ją do miseczki, dodaję mak, przyprawiam solą, mieszam. Wyrośnięte ciasto dzielę na 7 równych części, każdą rozwałkowuję na placek, układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, układam na nich cebulę z makiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę w nagrzanym do 185 stopni piekarniku przez 20-25 minut.

14 komentarzy:

  1. Pychotka, uwielbiam cebularze, twoje wyglądają zjawiskowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cebularze :) ale domowego jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają. Chciałabym zjeść takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! nie mogłabym się im oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczne zdjęcia, prezentują się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaki mojego dzieciństwa...x lat nie jadłam cebularzy...a szkoda....;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam... musiałabym wkońcu kiedyś zrobić...bo jeszcze nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne cebularze, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje strony :) Cebularze pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czaje się na cebularze od pewnego czasu... muszę je w końcu zrobić! Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i coś chyba poszło nie tak, moimi można rzucać takie twarde wyszły ; p będę musiała zrobić kiedyś kolejne podejście; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Przepis jest sprawdzony kilkakrotnie i zawsze wychodzi. Jeśli cebularze wyszły zbyt twarde, to przyczyna może tkwić w tym, że podsypałaś za dużo mąki. To ciasto jest dość lepkie, ja podsypuję je tylko odrobiną mąki i wyrabiam, w trakcie wyrabiania ciasto przestaje się kleić i samo odchodzi od ręki, dlatego proszę nie podsypywać go ciągle mąką :) troszkę cierpliwości podczas zagniatania i dużo mniej mąki do podsypywania i nie może się nie udać! Pozdrawiam :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)