czwartek, 21 listopada 2013

Piegusek

Piegusek to kolejny po bezach sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przygotowywaniu innych potraw. Idealny do popołudniowej filiżanki herbaty, mocno makowy z delikatnym migdałowym aromatem.


Składniki (keksówka 25x12) :
200 g mąki
200 g cukru pudru
200 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
7 białek
szczypta soli
aromat migdałowy
+ cukier puder do posypania

Sposób przygotowania :
Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu, odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, cukier puder, mak i proszek do pieczenia umieszczam w dużej misce, mieszam. Dodaję przestudzone masło, mieszam łyżką aż składniki się połączą. W dużej, suchej misce umieszczam białka i szczyptę soli, ubijam na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Przekładam białka do pozostałych składników, dodaję kilka kropel aromatu migdałowego, delikatnie mieszam łyżką aż składniki się połączą. Ciasto wlewam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piekę w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę (do suchego patyczka!). Po upieczeniu pozostawiam ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez 5 minut. Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

19 komentarzy:

  1. To ciasto jest zdradliwe jak się je nie u siebie i potem szeroko uśmiechnie…Pyszne też jest.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione ciacho pychaa:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  4. bajeczne <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię to ciacho, teściowa często piecze:) idealne do kawki czy herbatki!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do udziału w konkursie : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/11/konkurs-na-1-urodziny-bloga.html
    ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, smak dzieciństwa :) uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. zbieram białka na ten przepis bo od dawna się do niego przymierzałam. Lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, Piegusek, jak ja lubiłam to ciasto! Muszę przypomnieć sobie ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam pieguska Twój wyszedł cudowny pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O jak dawno nie piekłam takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie znałam takiego ciasta! Śliczne, zapisuję na zaś!

    OdpowiedzUsuń
  13. ale fantastyczne ciasto:) wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekny piegus :) lubie bardzo ;) u mnie za to babeczki piegusowe :) ale nnie na bialkach

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)