sobota, 9 listopada 2013

Proste ciasto kokosowe z owocami

Lubię takie przepisy – proste, szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne! Do ciasta możemy dodać dowolne owoce, świeże lub mrożone. Przepis podpatrzony w Kuchni Agaty.


Składniki (tortownica 20 cm) :
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
½ szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki mleka
4 łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka owoców (u mnie mrożone maliny)

Sposób przygotowania :
Do miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, mieszam. W drugiej misce umieszczam olej, jajka i mleko, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej, wlewam do miski z suchymi składnikami, mieszam łyżką. Dodaję wiórki kokosowe, mieszam. Przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układam owoce. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).

11 komentarzy:

  1. świetne i do tego kokosowe mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pycha! I te czerwone plamy malin, ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję, bo wygląda wspaniale! Na pewno upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno pyszne!
    Dodaję do ulubionych ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne na tyle,że robię je już drugi raz ale z trzech porcji, jedna to nawet nie na spód blachy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakuje :). Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)