środa, 27 listopada 2013

Spaghetti z pietruszkowym pesto i łososiem


Składniki (3 porcje) :
250 g makaronu spaghetti
300 g fileta z łososia, bez skóry
sok z ½ cytryny + cytryna do podania
sól

Pesto pietruszkowe (słoiczek 200g) :
80 g natki pietruszki
50 g orzeszków piniowych
2 łyżki kaparów z zalewy, odsączonych i przepłukanych
1 ząbek czosnku
110 ml oliwy

Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na pesto umieszczam w malakserze, ucieram na papkę. Łososia oprószam solą, umieszczam w naczyniu żaroodpornym, skraplam sokiem z połowy cytryny. Naczynie przykrywam folią, rybę piekę w temperaturze 200 stopni przez 17-18 minut. Makaron gotuję według instrukcji z opakowania. Odlany makaron umieszczam w garnku, dodaję 5 łyżek pesto oraz upieczonego i rozdrobnionego łososia, mieszam. Gotowe danie skraplam odrobiną soku z cytryny.



14 komentarzy:

  1. Proste i smakowite danie. Tez bardzo lubię makaron z łososiem i pesto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam po prostu takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem najprosciej = najsmaczniej :)
    A tak w ogole, to dawno nie bylo u mnie makaronu. Pora to naprawic.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie proste ale pięknie podane i bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pesto uwielbiam - pietruszkowe na równi z tym z bazylii :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)