poniedziałek, 18 listopada 2013

Zupa pieczarkowa


Składniki (6 porcji) :
2 ½ l bulionu drobiowego
4 marchewki
1 duża cebula
750 g pieczarek
natka pietruszki
sól, pieprz
olej
250 g drobnego makaronu

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram, kroję w kostkę, pieczarki myję, kroję w grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, oprószam solą i pieprzem, podsmażam 2 minuty, następnie dorzucam pieczarki, również oprószam solą i pieprzem. Smażę kilka minut aż pieczarki będę gotowe. Pod koniec doprawiam je do smaku solą i pieprzem. Marchew obieram i kroję w plastry lub półkrążki, jeśli marchew jest gruba (jeśli wcześniej gotowaliśmy bulion, dodajemy ugotowaną w nim marchew, w tym samym czasie co pieczarki). Bulion wlewam do dużego garnka, zagotowuję, wrzucam marchew, gotuję aż będzie miękka. Wówczas dodaję podsmażone pieczarki z cebulką. Gotuję na małym ogniu około 5 minut. W osobnym garnku gotuję makaron. Zupę podaję posypaną posiekaną natką pietruszki.

11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna ,ja właśnie jem pomidorową.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo uwielbiam zupę pieczarkową, ale bardzo dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarkowa... mmm... jedna z najlepszych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczarkowa, to jedna z moich ulubionych:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na pieczarkową!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna zupa. Świetnie, że klarowna i nie zagęszczona mąką co się niestety często spotyka. Taką zupkę z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Moja prawie ulubiona zupa, pierwsza to pomidorowa, której nic nie przebije :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dzis sprawdze jak pyszna-ugotuje a pozniej skomentuje

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)