poniedziałek, 16 grudnia 2013

Łazanki z kapustą kiszoną + przepis na domowy makaron

Zawsze przygotowywałam łazanki z gotowym makaronem, tym razem zdecydowałam się przyrządzić go sama. Różnica w smaku, moim zdaniem jest duża, oczywiście na plus dla domowego makaronu :) Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, zajęło mi nie więcej jak 5 minut. Zanim woda w garnku zaczęła bulgotać makaron był już gotowy. Polecam do wypróbowania! :)


Składniki (2-3 porcje) :
0,5 kg kiszonej kapusty
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
1 duża cebula
2 kiełbasy śląskie
250 g pieczarek
sól, pieprz, kminek
olej

Ciasto na makaron (ok. 120 g świeżego makaronu) :
¾ szklanki mąki pszennej
1 jajko
duża szczypta soli
odrobina wody (1-2 łyżki)

Sposób przygotowania :
Kapustę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, gotuję aż kapusta zmięknie (około 1 godzinę), w razie potrzeby podlewam wodą. Po ugotowaniu wyjmuję przyprawy i odsączam kapustę z wody. Cebulę obieram, kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, podsmażam 3-4 minuty. Kiełbasę kroję na mniejsze kawałki, dorzucam do cebuli, smażę przez kilka minut aż kiełbasa się przyrumieni. Całość przekładam do ugotowanej i odsączonej kapusty. Pieczarki myję, kroje w grubsze plastry, na patelni ponownie rozgrzewam olej, wrzucam pieczarki, oprószam solą i pieprzem, po usmażeniu przekładam do garnka z kapustą, cebulą i kiełbasą. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem, odstawiam. Na blat przesiewam mąkę, dodaję sól, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, wyrabiam ciasto, w razie potrzeby dodaję trochę wody (1-2 łyżki). Ciasto powinno być twarde. Wyrobione ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da. Następnie ostrym nożem kroję kwadraty. W garnku zagotowuje wodę, dodaję trochę soli, makaron wrzucam do gotującej się wody. Wyjmuję łyżką cedzakową po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowany makaron dodaję do kapusty, mieszam.  


18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię łazanki ,pyszne danie ,ale makaronu nigdy sama nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisuję do szybkiego wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapomniane łazanki. Dawno jadłam takie. Robię bardzo podobnie. Łazanki zawsze gotowe dodawałam. Łatwizna? Przyzwyczajenie? Nie wiem. Czas to zmienić. Narobiłaś mi smaka na takie danie :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie, ze zrobiłaś domowy, już teraz nie zamienisz na sklepowy:) Niech żyje domowy! Pysznie wygląda , zjadłabym z ogromnym apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście nie wyobrażam sobie łazanek z kapustą z gotowego makaronu. Musi on byc domowy :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. podziwiam cię za ten domowy makaron:) łazanki w takim wydaniu musiały być wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie łazanki muszą smakować rewelacyjnie! Muszę też zrobić takie pyszne na własnym makaronie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie taki makaron często gości na stole, choć zwykle nie daję kiełbasy. Jednak kapusta kiszona zdecydowanie wygrywa ze słodką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja Mama robiła je dawno temu ale jakoś teraz odeszły w zapomnienie... Trzeba to koniecznie zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam łazanki z kapustą! Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Respekt za domowy makaron :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam łazanki! To smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię, nie tylko od święta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron pierwsza klasa :)zrobilam i wyszedl pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  15. Kupiłam maszynkę do makaronu i teraz wykorzystuję jak się da. Będą domowe łazanki, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przyda :), smacznego! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)