piątek, 13 grudnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem wołowym


Składniki :
3 cukinie
400 g zmielonej wołowiny
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 opakowanie pomidorów krojonych
1 nieduża marchewka
½ czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej pietruszki
garść startego sera
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
Cukinię myję, przekrawam na pół, wydrążam środek, posypuje solą, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Paprykę oraz obraną marchew kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam na patelni olej, wrzucam cebule z czosnkiem, podsmażam przez 2 minuty, następnie dodaję mięso, dokładnie rozdrabniam je widelcem, oprószam solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już usmażone, dodaję pomidory i marchew. Gotuję na małym ogniu około 7-8 minut, marchew powinna już mięknąć. Wówczas dodaję paprykę, doprawiam solą, pieprzem oraz pietruszką. Mieszam, gotuję jeszcze 5 minut. Powstały w cukinii sok wylewam. Cukinie układam w naczyniu żaroodpornym, nakładam do nich farsz. Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia posypuje cukinię startym serem i piekę jeszcze 5 minut. 

8 komentarzy:

  1. Lubię takie "nadziewane dania", bo można wszystko do nich dodać i zawsze wychodzi coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę świetny pomysł na obiad, muszę wypróbować :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że cukinia już droga, bo wygląda obłędnie! A akurat mam mieloną wołowinę zamrożona, więc bardzo kusi... ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię faszerowane cukinie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj cudowne :) Bardzo je lubię robić na zakrapianą imprezę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają efektownie, aż chciałoby się ich skosztować :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)