sobota, 28 grudnia 2013

Grissini – super przekąska na imprezę!

Chrupiące, drożdżowe paluchy sprawdzą się nie tylko jako przekąską na imprezie, są doskonałe do podjadania na kanapie podczas filmu (uwielbiam zajadać je z sosem czosnkowym :)) lub jako dodatek do zup-kremów. Przepis podpatrzony na niezawodnej Kwestii Smaku :)


Składniki (16 sztuk) :
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
240 g mąki pszennej + 2 łyżki
½ łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
gruboziarnista sól
1 żółtko
1 łyżka wody

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję rozczyn – drożdże wkruszam do miseczki, dodaję ciepłą wodę, mieszam, dodaję cukier i 2 łyżki mąki, mieszam aż wszystkie składniki się połączą, odstawiam na 10-15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję sól, mieszam, powoli wlewam gotowy rozczyn, cały czas mieszając łyżką, na koniec dodaję oliwę i zagniatam ciasto (przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne). Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmuję ciasto z miski, zagniatam przez 1-2 minuty, dzielę je na 4 i każdą część ponownie na 4. Każdy kawałek roluję na blacie na cienki wałeczek o długości mniej więcej krótszego boku blachy z piekarnika. Na blaszy kładę papier do pieczenia, układam na nim wałeczki w niewielkich odstępach od siebie. Każdy smaruję rozmąconym żółtkiem z wodą i obsypuję gruboziarnistą solą. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut, aż grissini się ładnie zarumienią i wysuszą. Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. 

20 komentarzy:

  1. Ja zawsze piekę za filmowe wieczory przy piwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne są! : )
    Idealny dodatek do zup i zamiast paluszków.
    Muszę wypróbować te cuda. : D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, uwielbiam takie chrupać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają prześwietnie! Na imprezie muszą się super prezentować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Przepis prawie taki jak mój chociaż nie czerpałam z tego samego źródła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulubiona przekąska mojej rodzinki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie! Dużo kulinarnych sukcesów życzę! :)

      Usuń
  8. Też je lubię! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam i nie jadałam, ale wyglądają świetnie i pewnie też tak smakują - będę musiała spróbować... :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna przekąska, bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam grissini! Nie ma lepszej przegryzki na imprezę :) Piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też je ostatnio piekłam :) do barszczyku ;) Twoje wyglądają jak z reklamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiekne! napewno je wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja mam ochotę na takie paluchy, super! Pysznie i milutko tu u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)