czwartek, 26 grudnia 2013

Najlepszy świąteczny piernik!

Ten piernik jest przepyszny! Wilgotny, przekładany powidłami i oblany czekoladową polewą, prawdziwa świąteczna rozpusta :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, natomiast pomysł na polewę został zaczerpnięty z bloga Kotlet.tv .


Składniki (keksówka 25x12) :
125 g masła
250 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki powideł śliwkowych
4 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml mleka
2 jajka
300 g mąki pszennej
+ kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia

Polewa czekoladowa :
125 g masła
½ szklanki cukru pudru
4 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wrzątku

Sposób wykonania :
W dużym garnku, na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję cukier, mieszam. Następnie dodaję miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao. Cały czas mieszając podgrzewam masę na najmniejszym ogniu przez 1 minutę. Po tym czasie zdejmuję garnek z palnika, po 1 minucie dodaję sodę, mleko i roztrzepane jajka, mieszam bardzo energicznie łyżką, masa delikatnie się spieni. Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę. Masę należy wymieszać bardzo dokładnie, żeby nie było w niej grudek. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Ciasto piekłam przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (w przepisie podany czas pieczenia wynosił 45-50 minut, po 45 minutach ciasto należy sprawdzać i piec po prostu do suchego patyczka). Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika, pozostawiam do wystudzenia, następnie przekrawam piernik na pół i przekładam powidłami. Przygotowuję polewę : w małym garnku rozpuszczam masło, dodaję cukier, mieszam aż się rozpuści, zdejmuję z ognia, dodaję kakao oraz żelatynę rozpuszczoną we wrzątku. Mieszam, odstawiam na chwilę do przestygnięcia, wówczas nakładam na ciasto i odstawiam do zastygnięcia.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam przekładane pierniki! Robiłam w podobny sposób na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, że też go robiłam w tym roku? Uważam, że jest przepyszny. Jest też nawet u mnie na blogu :)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda ten piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale. Ja się w te świeta poświęciłam i zrobiłam staropolski dojrzewający. Warto robić jednak pierniki, bo jak już wyjdą, to wzbudzają ogólny zachwyt. Twój przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)