wtorek, 3 grudnia 2013

Paszteciki z kapustą

Paszteciki są mięciutkie i bardzo smaczne, na jeden lub dwa kęsy. Stanowią wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Doskonale sprawdzą się również na wigilijnym stole. Z podanych proporcji wyszło mi około 25 sztuk. Polecam do wypróbowania!


Składniki na zaczyn :
20 g świeżych drożdży
1 łyżka ciepłego mleka
1 łyżeczka mąki
duża szczypta cukru
Składniki na ciasto :
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
20 g masła
1 jajko
Farsz :
500 g kapusty kiszonej
ziele angielskie, liść laurowy
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Dodatkowo :
1 jajko
mak

Sposób przygotowania :
Kapustę wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję 3 listki laurowe i 4-5 ziaren ziela angielskiego. Gotuję około 1 godzinę (aż kapusta zmięknie). Przygotowuje zaczyn – wszystkie składniki umieszczam w miseczce, mieszam aż składniki się połączą, odstawiam na 15 minut. Do rondelka wlewam mleko, dodaję masło, podgrzewam aż masło się rozpuści. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia, mleko z masłem ma być ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję gotowy zaczyn, masło z mlekiem i jajko, wyrabiam ciasto. Kiedy składniki się połączą, przekładam ciasto na blat, wyrabiam około 5 minut. Odkładam do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Cebulę obieram, kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju, wrzucam cebulę, podsmażam przez 1-2 minuty. Ugotowaną kapustę dokładnie odciskam i kroję. Dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem, podsmażam razem przez kilka minut, odstawiam. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Każdą rozwałkowuję na kształt prostokąta, na grubość około 3-4 mm. Kapustę nakładam na środek, po bokach powinny zostać marginesy, tak, żeby złożyć oba boki i zalepić. Nadmiar ciasta po bokach odcinam, składam, zalepiam. Przekładam rulon tak, aby leżał na sklejeniu. Ostrym nożem kroję roladę na 3 cm paski. Każdy smaruję rozmąconym jajkiem, posypuję makiem, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut (aż się zarumienią).

17 komentarzy:

  1. Takie na jeden kęs są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne paszteciki, rewelacyjnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne na Święta albo jako przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne na świąteczną przekąskę :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe i farsz mój ulubiony.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jak ja kocham wszelkie dania z kapustą. Zwłaszcza zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale :) Aż chce się schrupać.

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne maluszki:) porywam kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne paszteciki, równiutkie, dużo nadzienia, tak jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie paszteciki. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę, u mnie z kminkiem i kruche, u Ciebie ruszane z makiem, Też są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne zdjęcia na blogu, wszystko musi być pyszne :)
    Zapraszam na moją stronkę https://www.facebook.com/MyTastyKitchen

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękne! Na pewno rewelacyjne w smaku :)
    Pozdrawiam ciepło. Dorota

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)