niedziela, 1 grudnia 2013

Waniliowe ciasto z żurawiną

Mocno waniliowe ciasto przełożone świeżą żurawiną. Pachnie i smakuje obłędnie! Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Polecam!



Składniki (tortownica 21-22 cm) :
1 ½ szklanki cukru
1 laska wanilii
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g miękkiego masła
2 duże jajka
½ szklanki mleka
2 szklanki świeżej żurawiny
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania :
Cukier wsypuję do malaksera. Laskę wanilii przekrawam na pół, nożem zeskrobuję ziarenka, dodaję do cukru, przez chwilę miksuję, żeby składniki się wymieszały. Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól, mieszam. W dużej misce umieszczam masło, przez chwilę miksuję, dodaję 1 szklankę cukru z wanilią, miksuję na wysokich obrotach aż powstanie puszysta masa. Dodaję jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie miksując. Następnie zmniejszam obroty na najmniejsze, dodaję mąkę i mleko na przemian, zaczynając od mąki i na niej kończąc, miksując delikatnie, tylko do połączenia składników. Żurawinę wsypuję do malaksera, dodaję pozostałe pół szklanki cukru z wanilią, miksuję przez chwilę (owoce mają być drobno posiekane, nie może powstać papka). Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej połowę ciasta, układam na nim żurawinę pozostawiając mały margines, na owoce delikatnie nakładam drugą część ciasta. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (do suchego patyczka!). Po upieczeniu pozostawiam ciasto przez 30 minut do przestudzenia w formie, następnie wyciągam i studzę na kratce. Na koniec posypuję cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. wygląda pysznie:) uwielbiam żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię żurawinę

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze świeżą żurawiną musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam świeżą żurawinę w wypiekach. W weekend piekłam tartę jabłkowo-żurawinową z orzechami i otrębami. Świeża żurawina genialnie wyostrza smak i jak dla mnie podbija pozostałe smaki :)
    Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham żurawinę więc przepis na pewno wypróbuję :) !
    Prezentuje się bardzo, bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszlo niesamowite !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! :) Dzięki za komentarz! Pozdrawiam! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)