czwartek, 23 stycznia 2014

Muffiny czekoladowo-kokosowe



Składniki (12 sztuk) :
200 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
150 ml mleka
½ szklanki oleju
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
½ szklanki wiórków kokosowych

Polewa :
5 łyżek śmietany kremówki
100 g czekolady mlecznej
wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania :
Gorzką czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i wiórki kokosowe, mieszam. Do drugiej miski wlewam mleko, olej, wbijam jaja, łączę za pomocą trzepaczki rózgowej. Do suchych składników wlewam mokre, dodaję rozpuszczoną czekoladę, mieszam łyżką aż składniki się połączą. Formę do muffin wykładam papilotkami, wypełniam je ciastem do ¾ wysokości. Piekę przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Przygotowuję polewę : do małego garnka wlewam śmietankę, wrzucam podzieloną na kostki czekoladę, na małym ogniu (cały czas mieszając) doprowadzam do rozpuszczenia czekolady i połączenia ze śmietanką. Muffinki wyciągam z papilotek, każdą zanurzam w polewie i posypuję wiórkami.

9 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje smaki,piękne muffinki!.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś muffinkowo ;) Uwielbiam te małe słodkości!
    A Twoja wersja idealnie trafia w moje smaki :) czekolada i kokos to połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne maluszki:) delikatniutkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukalam ostatnio przepisu na cos z kokosem i czekolada, dzieki za inspiracje! Napewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ukochane połączenie czekolada z kokosem :) pycha :)
    http://whitechocolateflower.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)