poniedziałek, 27 stycznia 2014

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Kolejny pomysł na nieskomplikowany obiad lub kolację. Nadziewamy, wrzucamy do piekarnika i czekamy. Lubię takie dania :)


Składniki :
6 średnich papryk
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
100 g ryżu
1 duża cebula
1 jajko
majeranek
sól, pieprz
ok. 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania :
Ryż gotuję według informacji na opakowaniu, odsączam, odstawiam do przestygnięcia. Papryki myję, odkrawam kapelusze, wydrążam w środku gniazda nasienne. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso wrzucam do miski, dodaję ryż, cebulę, jajko, 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, sporą garść majeranku. Wszystko dokładnie mieszam. Przygotowanym farszem napełniam papryki, nakładam kapelusze, układam je w brytfannie żeliwnej lub naczyniu żaroodpornym, zalewam bulionem do połowy wysokości papryk. Piekę pod przykryciem (nakładam pokrywkę, jeśli nie mamy odpowiedniej pokrywki do naczynia, można szczelnie przykryć je folią aluminiową) w temperaturze 190 stopni przez 50 minut i 15 minut bez przykrycia. Najbardziej lubię taką gotową paprykę przekroić na pół i polać w środku odrobiną bulionu, w którym się gotowały, mięso jest bardziej mokre i smaczniejsze.

21 komentarzy:

  1. Lubię taki obiad, jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog :) Zostaję na dłużej :) A papryka super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z moich ulubionych obiadków:) taka papryczka nigdy nie pogardzę!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie papryki:)
    pozdrawiam
    zdrowozyj.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozwól, że się poczęstuję :]
    Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  6. spróbuj kiedyś nafaszerować białą paprykę, jest dużo bardziej aromatyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie kolacje :) tym bardziej że można poszaleć z nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam nadziewaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Papryczka wygląda super! Wypróbuję na kolejny obiadek!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Trochę lata w środku zimy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię taką warzywno-mięsną kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie papryki! To taki trochę prezent-niespodzianka, bo wszystko można napakować do środka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio mam wielką ochotę na właśnie coś takiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie takiego przepisu szukałam! Extra i jutro zabieram się do pieczenia :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    http://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Pod przykryciem czy nie? Bo w przepisie są dwa odmienne zdania :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Napisane jest, że należy piec 50 minut pod przykryciem i następne 15 minut bez.

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)