piątek, 3 stycznia 2014

Penne all’arrabbiata

All’arrabbiata to popularny włoski sos, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Bazuje na chili, czosnku i krojonych pomidorach.  Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo „Włoskie dania makaronowe”.


Składniki (2 porcje) :
250 g makaronu penne rigate
6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + odrobina do przybrania
sól
parmezan

Sposób przygotowania :
Czosnek obieram i drobno siekam, papryczkę chili przekrawam na pół, pozbawiam nasion i również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i chili, smażę przez 1 minutę często mieszając łyżką. Następnie dodaję krojone pomidory i natkę, gotuję na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos jest już gotowy oprószam go solą, zdejmuję z ognia i odstawiam na bok. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do garnka, wstawiam na mały ogień, wlewam przygotowany wcześniej sos, mieszam przez 1 minutę, żeby smaki się połączyły. Makaron podaję posypany parmezanem i odrobiną natki.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sos: ostry i aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sos, świetny blog... dodaję do obserwowanych;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetyczne to zdjęcie. Prostota jest najlepsza!

    Pozdrawiam!

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  4. Ahh, wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta potrawa to jeden z moich ulubionych włoskich klasyków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pasty! ostatnio większość dań posypuję pietruszką ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda cudownie! Uwielbiam taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis i bardzo dobre zdjęcia na blogu.

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Również pozdrawiam! :)

      Usuń
  9. Bardzo lubię penne, bo sam się faszeruje. Wystarcz wymieszać i gotowe. Pysznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste danie, właściwie moje ulubione, koniecznie muszę znów zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie proste przepisy. Utwierdzają mnie w przekonaniu, że dobre jedzenie może być banalnie proste! No i jakoś pomidory, plus dzisiejsze słońce za oknem sprawiają że myślę już tylko o wiośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno pyszny taki ostrzejszy sos

    OdpowiedzUsuń
  13. 13/10, przepyszne! chce jeszcze

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)