piątek, 24 stycznia 2014

Potrawka w stylu prowansalskim z cukinii i mięsa

Wspaniałe danie, mocno pomidorowe, pachnące ziołami. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką, którą możemy maczać w pysznym sosie. Źródło.


 Składniki (4 porcje) :
½ kg mielonego mięsa (wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
2 średnie cukinie
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów krojonych z puszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 ½ szklanki wody
4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sól, świeżo mielony czarny pieprz
cukier
+ bagietki do podania

Sposób przygotowania :
Cebulę i czosnek obieram, cebule kroję w cienkie piórka, czosnek w plasterki. Cukinię myję, w zależności od tego jak jest długa kroję na 3 lub 4 części. Każdą przekrawam dwa razy na pół. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, smażę przez 2-3 minuty, często mieszając. Dodaję czosnek, wrzucam mięso, smażę aż całkowicie zmieni kolor. Wówczas przekładam wszystko do większego garnka, stawiam go na palnik. Wlewam pomidory, dodaję przecier i wodę, mieszam. Wrzucam cukinię, przyprawiam solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zostawiam na małym ogniu, gotuję około 10-15 minut aż cukinia będzie miękka, ale jędrna. W razie potrzeby doprawiam jeszcze pod koniec gotowania. Podaję z bagietką.

9 komentarzy:

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)