wtorek, 21 stycznia 2014

Rogale śniadaniowe - najlepsze!

Nieskromnie muszę przyznać, że rogale smakują fantastycznie! Świeżo wypieczone, pachnące, mięciutkie, maślane, rozpływające się w ustach. To najlepsze śniadaniowe pieczywo jakie można sobie wyobrazić :)


Składniki (6 sztuk) :
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
375 g mąki pszennej + trochę do podsypania
1 ½ łyżeczki soli

Dodatkowo :
1 małe jajko
mak

Sposób przygotowania :
Najpierw przygotowuję rozczyn – do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Do większej miski wsypuję mąkę i sól, mieszam, dodaję masło oraz gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie się zbijać w kulę, wówczas przekładam je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiam około 10 minut (w razie potrzeby podsypuję ciasto mąką, ale nie za dużo, bo będzie suche i twarde!). Gotowe ciasto wkładam do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie zagniatam przez chwilę, formuję kształt kuli, rozpłaszczam i rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Kroję nożem na 6 równych trójkątów, każdy lekko spłaszczam palcami i zawijam rozpoczynając od podstawy trójkątów. Układam w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką, po 30 minutach wyrośnięte rogale smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.

22 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować bo wyglądają nieziemsko. Aż mi ślinka cieknie :)
    Ciasto spróbuję wyrobić w maszynie. Zobaczymy jak wyjdzie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam jako rogaliki i bułeczki.
      Wyszły znakomite!
      Dziękuję za przepis :)

      Usuń
    2. Super! Bardzo się cieszę! :)

      Usuń
  2. Ile to 375 gram mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przeliczeniu na szklanki to wychodzi 2 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka.

      Usuń
  3. Prześliczne! Muszę kiedyś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam - zjadłabym nawet teraz na kolację :]

    OdpowiedzUsuń
  5. O,ja nie mogę ,piekłam dziś chałkę,dlaczego nie skręciłam kilku rogalików?Piękne!.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne są te rogaliki... nic tylko robić i zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też takie piekę na śniadanie, są pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają obłędnie, cudownie wyrośnięte! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam z Twojego przepisu ;) troche zamieszalam w drozdzach bo wole suche I sa pyszne ;) szczegolnie z serem I miodem ;) Mniam ;) dzieki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Nie ma jak domowy wypiek na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  11. ZROBILAM ROGALIKI Z TWOJEGO PRZEPISU I SA NAPRAWDE PRZEPYSZNE . DZIEKUJE ZA PRZEPIS.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! Cieszy mnie to bardzo :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)