poniedziałek, 10 lutego 2014

Babka ziemniaczana

Ziemniaki, cebula i boczek – kilka prostych składników i bardzo smakowite danie gotowe. Zapieczone i podane z kleksem kwaśnej śmietany smakuje znakomicie.  


Składniki (keksówka 25x12) :
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
150 g wędzonego boczku w plastrach
2 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej
kwaśna śmietana

Sposób przygotowania :
Ziemniaki obieram, ścieram na tarce na małych oczkach, odstawiam na kilkanaście minut, żeby puściły sok. Boczek kroję na małe kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażę aż wytopi się tłuszcz i boczek zrobi się chrupiący. Przekładam na talerz, odstawiam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam cebulę, wrzucam boczek, smażę przez chwilę razem. Przekładam na talerz, odstawiam do przestygnięcia. Ziemniaki dokładnie odciskam, dodaję 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), jajka, mąkę oraz cebulę z boczkiem. Dokładnie mieszam. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smaruję odrobiną oleju. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Jeśli wierzch zacznie mocno się rumienić, należy przykryć go folią. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany. 

11 komentarzy:

  1. Marzę o niej od kilku dni... w weekend muszę zrobić! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koleżanka mi ciągle truje żebym zrobiła babkę ziemniaczaną :) tylko piekarnik się spalił :) bo byśmy zjadły też :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. sama bym zjadła na obiadek:) wspaniały obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam a wiem, że to pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale się głodna zrobiłam, drukuję przepis :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  6. Babka ziemniaczana, to ulubione danie mojego męża :) Pięknie Twoja wyszła. Muszę wreszcie sobie ją przypomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej! Ale pyszności!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do zrobienia babki ziemniaczanej przymierzam się już od dłuższego czasu i chyba wreszcie znalazłam przepis, który mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  9. W moim rodzinnym regionie mamy kugiel, bardzo podobny do babki ziemniaczanej ;). Pychotka w prostocie :].

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)