poniedziałek, 17 lutego 2014

Bułki do hamburgerów

Świeżo upieczona bułka sprawia, że domowy hamburger smakuje jeszcze lepiej. Przy okazji unikamy całej listy stabilizatorów, emulgatorów, substancji spulchniających i konserwujących :) Jak ma być domowo i zdrowo to niech tak będzie :) Z podanych proporcji wychodzi 6 bułek.


Składniki na zaczyn :
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru

Pozostałe składniki :
500 g mąki (250 g mąki pszennej + 250 g mąki pełnoziarnistej)
1 ½ łyżki cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłego mleka
50 g masła

Dodatkowo :
mleko
sezam

Sposób wykonania :
Zaczynam od przygotowania zaczynu – drożdże wkruszam do miski, dodaje cukier i ciepłe mleko, mieszam aż składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam do przestygnięcia. Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję cukier, miód, sól, masło, ciepłe mleko i gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie zbijać się w kulę, wówczas przekładam je na blat i wyrabiam przez około 7 minut (ciasto na początku jest dość lepkie, ale w miarę wyrabiania szybko zaczyna samo odchodzić od rąk). Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką, odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie krótko wyrabiam i dziele na 6 równych części. Z każdej formuje kulkę, lekko spłaszczam i układam na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam bułeczki i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smaruję każdą bułkę mlekiem i posypuję sezamem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut (do zarumienienia). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.



10 komentarzy:

  1. domowe pieczywo to podstawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe bułki ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z przyjemnością taki domowy hamburger ze swojską bułką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wykorzystam przepis jak będę robiła domowe hamburgery ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne i wartościowe (dzięki dodatkowi mąki razowej). Z pewnością skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  6. fachowo wyglądają:) jak oryginalne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Syn uwielbia hamburgery, muszę upiec wg. Twojego przepisu:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Byłam u znajomych, którzy poczęstowali mnie hamburgerami z taką właśnie bułeczką! Teraz wiem jak je przygotować. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)