środa, 12 lutego 2014

Faszerowana papryka

Uwielbiam faszerowane warzywa. Mogę jeść je na okrągło i ciągle wymyślać inne nadzienie. Farsz, którym nadziałam tą paprykę jest mocno pomidorowy i delikatnie ostry. Po przekrojeniu posypałam paprykę pokruszoną fetą, według mnie tak smakuje najlepiej. Przy okazji przypominam inne przepisy na faszerowane warzywa :



Składniki :
4 papryki z równym dnem
100 ryżu
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 opakowanie krojonych pomidorów (400 g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ser feta do podania
sól, pieprz
cukier
olej

Sposób przygotowania :
Ryż gotuję według instrukcji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram, cebulę kroję w grubszą kostkę, czosnek i pozbawioną nasion papryczkę chili drobno siekam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebule, czosnek i chili, smażę przez 2-3 minuty, następnie dodaje pomidory, gotuję przez 5 minut, pod koniec gotowania oprószam solą, pieprzem oraz cukrem, jeśli pomidory są kwaskowe. Dodaję natkę pietruszki, mieszam, zdejmuję z ognia. Ugotowany i odsączony ryż wrzucam na patelnię do pomidorów, dodaję fetę, dokładnie mieszam. Papryki myję, osuszam, odcinam górę, usuwam gniazda nasienne. Papryki ustawiam w żaroodpornym naczyniu, do każdej nakładam farsz, przykrywam odciętą częścią, którą smaruję olejem. Na dno naczynia wlewam odrobinę wody (tylko tyle, żeby zakryć całe dno). Papryki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, piekę przez 30 minut (powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące). Podaję z kawałkiem pokruszonego sera feta.

8 komentarzy:

  1. Faszerowana papryka... wygląda cudownie! Marzy mi się i chodzi za mną od paru dni... Chyba w weekend zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię nadziewane warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekna:)

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wygląda, dawno takiej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności ;) alez się glodna zrobiłam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Może w tej wersji by mnie przekonała, ale ost robiłam z łososiem w środku i wyszła taka ciapa że masakra ._.

    OdpowiedzUsuń
  7. Faszerwoana papryka brzmi przepysznie! Myślę, że już wiem co zrobię dzisiaj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)