niedziela, 23 lutego 2014

Podpłomyki z karmelizowaną cebulką, fetą i rukolą

Podpłomyki to po prostu chlebki z patelni. Są szybkie w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto identyczne jak na pierogi, rozwałkować i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Nie jest to żadna nowość, podpłomyki mają długą historię, kiedyś wypiekane były na rozgrzanych piecach, dzisiaj z braku pieców na patelniach. Możemy położyć na nie wszystko na co mamy akurat ochotę, podpłomyk może stanowić bazę na kanapkę, możemy podać go jak pizzę, a nawet zawinąć w niego parówkę i zrobić hot-doga. Świetnie sprawdzają się gdy nagle zabraknie nam pieczywa. Są miękkie i delikatne w smaku.


Składniki (2 placki na patelnie o średnicy 28 cm) :
1 ½ szklanki maki pszennej
½ łyżeczki soli
½ szklanki gorącej wody

Na wierzch :
4 średnie czerwone cebule
1 ½ łyżeczki cukru
duża szczypta soli i pieprzu
olej
feta
rukola

Sposób przygotowania :
Cebulę obieram, kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę, oprószam solą, pieprzem i cukrem, smażę na małym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pół łyżeczki soli, stopniowo wlewam pół szklanki gorącej wody, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Wówczas przekładam ciasto na blat i wyrabiam przez chwilę, aż będzie gładkie. Dzielę na dwie równe części. Każdą dość cienko rozwałkowuję, wkładam na rozgrzaną patelnię (nie daję żadnego tłuszczu!) i smażę z obu stron przez kilka chwil aż ciasto zacznie się rumienić. Ściągam z patelni, nakładam na placki karmelizowaną cebulę, posypuje rozkruszoną fetą i odrobiną rukoli.

6 komentarzy:

  1. Świetnie! Idealnie trafiłaś w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często zostawało mi ciasto po lepieniu pierogów i podpowiedziałaś mi ciekawe rozwiązanie,smaczna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, że robiła kiedyś takie moja babcia, na starym kaflowym piecu, jadło się je bez dodatków. Takie z dodatkiem stanowią już ciekawą przekąskę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania z fetą:) A to wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)