wtorek, 25 marca 2014

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni rosyjskiej, bardzo popularne w Polsce. Do jego przygotowania tradycyjnie używa się polędwicy wołowej. Powstają też dania typu a’la Boeuf Strogonow, z wykorzystaniem wieprzowiny lub drobiu. Moja ulubiona wersja to ta z pieczarkami i ogórkami kiszonymi i taki przepis przedstawiam poniżej. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub świeżym, chrupkim pieczywem.


Składniki (4 porcje) :
1 kg wołowiny
1 duża cebula
500 g małych pieczarek
2-3 średnie ogórki kiszone
700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
słodka papryka
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Mięso kroję wzdłuż ścięgien w dość cienkie paski. Cebulę obieram, kroję w piórka. Pieczarki przepłukuję, kroję w grube plastry. Ogórki również kroję w grubsze plastry. Bulion zagotowuję, odstawiam. W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam cebulę, smażę przez 3-4 minuty (aż zacznie mięknąć), dodaję pieczarki, oprószam porządnie solą i pieprzem, podsmażam aż pieczarki będą gotowe. Na dużej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam połowę mięsa, oprószam pieprzem, krótko obsmażam aż całkowicie zmieni kolor, przekładam do garnka z cebulą i pieczarkami. Następnie obsmażam pozostałą część mięsa i dorzucam do garnka. Całość zalewam gorącym bulionem. Dodaję koncentrat pomidorowy, porządną szczyptę soli, pieprzu i papryki, mieszam, gotuję na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i część płynu odparuje. Pod koniec gotowania dodaję ogórki kiszone i gotuję jeszcze 5-10 minut. 

10 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne danie,oj bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  3. aż mi zapachniało przez monitor... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki całe nie robiłam, czas zrobić, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest Solianka z większą ilością mięsa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłam soliankę. Są w niej różne rodzaje mięsa, wieprzowina, wołowina, dodaję się boczek, kiełbasę i bardzo często również parówki. Ten przepis to zdecydowanie Boeuf Strogonow.

      Usuń
    2. W soliance jest również cynaderka.

      Usuń
  6. ooooo, coś dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)