piątek, 7 marca 2014

Ciasto bananowo-czekoladowe

Rewelacyjnie ciasto, już podczas pieczenia cudnie pachnie w całym domu! Jest miękkie i mokre, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnym smakiem bananów i kawałkami czekolady. Bardzo, bardzo dobre :) Inspiracja.


Składniki :
200 g mąki
4 łyżki kakao
140 g cukru
1 cukier wanilinowy (16g)
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mlecznej czekolady
2 duże banany (każdy po ok. 180 g)
3 jajka
100 ml oleju
50 ml mleka

Polewa :
50 ml kremówki
50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania :
Do dużej miski wsypuję mąkę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. W drugiej misce umieszczam obrane banany, rozgniatam je widelcem, dodaję 1 całe jajko, 2 żółtka, olej i mleko, krótko miksuję na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. W trzeciej misce umieszczam białka i ubijam na sztywna pianę. Do miski z suchymi składnikami dodaję mieszankę bananową i miksuję na niskich obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaję białka, delikatnie łącze z masą za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelewam do formy 25x12 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wyciągam z piekarnika i pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Do małego rondelka wrzucam podzieloną na kostki czekoladę, dodaję kremówkę, podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada w całości się rozpuści, odstawiam na kilkanaście minut. Kiedy polewa trochę przestygnie oblewam nią ciasto i pozostawiam do całkowitego zastygnięcia.

15 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moje ulubione ostatnio!.

    OdpowiedzUsuń
  2. banany i czekolada.. idealne połączenie nawet w takiej formie.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Banan i czekolada to ponadczasowy duet! I nigdy się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bananowe ciacha są super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, nie ma co. Chętnie skusiłabym się na taki kawałek bo to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasta bananowe mają ten powalający aromat! uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie bananowo-czekoladowe ciasta :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak. Poproszę z podwójnej porcji:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam nominowałam Twoj blog w Liebster Blog Award
    Po szczegóły zapraszamy : http://smakiedyty.blogspot.ie/2014/03/liebster-blog-award.html , Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie sie poiecze:)zobaczymy jakie wrazenia po wyjeciu z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  12. Zaraz sie biorę za robienie tego ciasta, zobaczymy jak wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto sie właśnie piecze..

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis w porządku, tylko słabo było czuć banana, dodam nast.razem dwa razy wiecej bananów bo jak ktoś nie wie ze tam jest banan to sie nie kapnie. Ale ogólnie wyszło spoko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak dla mnie idealne połączenie. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)