piątek, 14 marca 2014

Cukinia faszerowana ryżem, tuńczykiem i kukurydzą

Kolejny pomysł na faszerowaną cukinię. Dość słony i wyraźny w smaku farsz świetnie komponuje się z delikatnym smakiem cukinii. Przy okazji przypominam też przepis na cukinie faszerowaną wołowiną i warzywami – klik.


Składniki :
4 cukinie
100 g ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 opakowanie krojonych pomidorów w puszce
2 puszki tuńczyka w wodzie(ok. 350 g)
1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g)
tymianek
sos sojowy
sól, pieprz
cukier
olej

Sposób przygotowania :
Cukinię przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam środek, solę, odstawiam. Ryż gotuję według informacji z opakowania. Cebulę i czosnek obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam 2-3 minuty, aż ładnie się zeszkli. Dodaję pomidory, oprószam solą i odrobiną cukru, jeśli pomidory są kwaskowe. Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż pomidory się rozpadną i sos zgęstnieje. Wówczas dodaję ugotowany ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę, mieszam. Doprawiam  do smaku pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym (nie żałuję!). Sok powstały w cukiniach wylewam, warzywa układam na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, wypełniam farszem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

7 komentarzy:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na:http://kulinariat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na lekki i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe zdjęcia! Sprawiają, że chce się jeść wszystko co prezentujesz! Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na podanie cukinii, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)