czwartek, 6 marca 2014

Flaczki z boczniaków

Flaczki w wersji mięsnej jakoś nigdy mi nie zasmakowały, za to ich wege „podróbka” bardzo! Przepis uważam za świetny sposób na wykorzystanie boczniaków i bardzo polecam! :) Inspiracja.


Składniki (2 porcje) :
250 g boczniaków
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
¼ dużego selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
sól, czarny pieprz
olej
1 litr wody

Sposób przygotowania :
Marchew, pietruszkę i seler obieram i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i siekam. Boczniaki oczyszczam i kroję w paski. W dużym garnku rozgrzewam 4-5 łyżek oleju. Wrzucam pokrojone warzywa i grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie, smażę na małym ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaję pozostałe przyprawy, 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.

7 komentarzy:

  1. Wow jaki świetny pomysł! Uwielbiam boczniaki, bardzo chętnie zjem takie flaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam "flaczki" z boczniaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super flaczki. Robiłam flaczki z jarzyn. Ale te Twoje bardzo mnie zaciekawiły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też nie bardzo lubię klasyczne wołowe flaczki, robiłam dotąd takie "udawane" z żołądków drobiowych, takie z boczniaków to również coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. mi wychodza troche jałowe, wiec dodaje kilka lyzek koncentratu - wtedy wychodza flaczki po zamojsku:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)