poniedziałek, 24 marca 2014

Kluski śląskie z bazyliowym pesto

Kluski śląskie, czyli gumiklyjzy. Pierwszy raz jadłam je na śląsku :), od tamtej pory goszczą na moim stole. Są doskonałym dodatkiem do obiadu, genialnie smakują z różnymi sosami mięsnymi, grzybowymi etc. Czasami lubię je zajadać zwyczajnie tylko z odrobiną masełka albo właśnie z pesto. Pycha! 


Składniki na kluski (ok. 25 klusek) :
500 g ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
sól

Składniki na pesto (słoiczek 200g) :
50 g świeżej bazylii
50 g orzeszków piniowych
25 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
90 ml oliwy
sól

Sposób przygotowania :
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odlewam, dokładnie rozgniatam, odstawiam do przestygnięcia. Bazylię, orzeszki pinii, parmezan, czosnek i oliwę umieszczam w malakserze, miksuję na papkę, dodaję odrobinę soli, mieszam. Przekładam do słoiczka, odstawiam do lodówki. Ziemniaki dzielę na cztery równe części, jedną część wyciągam i rozkładam równo na pozostałych, w jej miejsce wkładam równą część mąki ziemniaczanej. Wbijam jajko, dodaję szczyptę soli, wyrabiam ciasto. Jeśli ziemniaki kleją się do ręki, dodaję jeszcze mąki ziemniaczanej. Masa ma odchodzić od dłoni i być elastyczna. Urywam kawałki ciasta, kulkuję w dłoniach, układam na blacie lekko podsypanym mąką i robię w środku każdej kulki małe wgłębienie palcem. W garnku zagotowuję wodę, dodaję trochę soli, wrzucam kluski do wrzącej wody. Gotuję przez 2 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przekładam na talerz, do każdej dziurki nakładam pesto. 

14 komentarzy:

  1. Jaki świetny pomysł na podanie klusek! Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja śląskich nie lubię, ale to pewnie dlatego że jadłam tylko teściowej i były okropne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wyglądają,no cudownie!!.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kluski śląskie a z dodatkiem pesto koniecznie musze wypróbować !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio z pesto podawałam polskie kopytka :) I muszę przyznać, to takie mączne dania fajnie się z tym dodatkiem komponują ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie, myślę że też tak smakują

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy dodatek, nie pomyślałam, żeby do klusek zjeść pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomyslowe i pieknie podane.. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kluski sląskie robię od lat, ale nigdy nie pomyślałam, żeby je tak podać:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, doskonałe połączenie klasyki z nowoczesnością! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)