wtorek, 4 marca 2014

Pieczarki faszerowane ziemniakami, szpinakiem i parmezanem

Faszerowane pieczarki to łatwa w przygotowaniu przekąska. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach.


Składniki :
10-12 średnich pieczarek
4 małe ziemniaki (ok. 400 g)
200 g mrożonego szpinaku
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej

Sposób przygotowania :
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odlewam, ugniatam. W garnku rozpuszczam 1 łyżkę masła, wrzucam szpinak, pozostawiam na małym ogniu pod przykryciem aż całkowicie się rozmrozi. Wówczas doprawiam go solą i pieprzem, dodaję 2 wyciśnięte ząbki czosnku, gotuję jeszcze 1 minutę, skraplam odrobiną soku z cytryny, mieszam. Zdejmuję z ognia, odsączam, dodaję do ziemniaków, dodaje również parmezan i odrobinę gałki muszkatołowej, wszystko dokładnie mieszam. Jeśli ziemniaki są suche można dodać do nich trochę masła albo śmietanki do zup. Pieczarki myję, osuszam, usuwam nóżki, lekko natłuszczam kapelusze za pomocą pędzelka. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku oprószam solą i pieprzem. Następnie wypełniam przygotowanym farszem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

7 komentarzy:

  1. uwielbiam wariacje na temat pieczarek...a ta wyjątkowo wspaniała bo nie dość że pieczarki to jeszcze szpinak i serrrrr....pyszności ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne te pieczarki! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się baaardzo apetycznie, z ziemniakami jeszcze nie robiłam. Ale ze szpinakiem tak i podbiły serca gości ;P
    Mam w planach przygotowanie faszerowanych pieczarek na bloga, bo dość często goszczą u mnie w domu jako przystawki. Są proste w przygotowaniu, efektownie wyglądają i świetnie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ,uwielbiam nadziane pieczary.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale apetyczne:) cudny kolorek:D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)