sobota, 15 marca 2014

Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej

Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Oto moja propozycja na odświeżenie niedzielnego kotleta :) Chrupiąca szynka parmeńska, soczysta pierś i suszone pomidory – to wszystko razem smakuje fantastycznie, jest proste w wykonaniu i wygląda dość efektownie.


Składniki :
2 pojedyncze piersi z kurczaka
6-7 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
4 plastry szynki parmeńskiej
sól, pieprz
olej z zalewy suszonych pomidorów

Sposób przyrządzenia :
Suszone pomidory wyciągam z zalewy, odsączam, kroję na mniejsze kawałki. Z piersi usuwam błonki i tłuszczyk, układam je na desce, lekko przyciskam lewą dłonią, trzymanym w prawej ręce nożem robię delikatnie kieszonkę (mniej więcej  w połowie grubości piersi). Piersi oprószam z obu stron solą i pieprzem, do środka wkładam suszone pomidory. Na desce układam obok siebie dwa plastry szynki (jeden powinien nachodzisz na drugi), kładę na nich pierś i zawijam. To samo robię z drugą piersią. Spód naczynia żaroodpornego smaruję olejem z suszonych pomidorów. Układam w nim zawinięte w szynkę piersi. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.

10 komentarzy:

  1. rewelacja ! uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z suszonymi pomidorami super!.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) uwielbiam takie mięcha

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak kurczak nie musi być nudny...
    Piękne zdjęcie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda wspaniale. Człowiek je oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne zdjęcie! Lubię takie faszerowane piersi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaaaaa cie, rewelacja! Połączenie smaków- jak dla mnie idealne:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)