poniedziałek, 31 marca 2014

Zupa ogórkowa na żeberkach



Składniki (6 porcji) :
600 g żeberek wieprzowych
3 ½ l zimnej wody
3 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
1 kawałek selera
4 średnie ziemniaki
500 g ogórków kiszonych razem z wodą
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Żeberka dzielę na 3 części, wkładam do dużego garnka, zalewam zimną wodą. Wstawiam na palnik, doprowadzam do zagotowania, zbieram szumowinę, gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut. Marchew, pietruszkę i seler obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaje do mięsa. Dorzucam przyprawy i 1 płaską łyżkę soli. Gotuję aż warzywa zmiękną. Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, dorzucam do zupy. Ogórki ścieram na tarce na grubych oczkach. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaję ogórki i wodę z kiszenia. Doprowadzam do zagotowania, gotuję na małym ogniu jeszcze 5 minut, ściągam z ognia. Na koniec doprawiam jeszcze solą i pieprzem.


5 komentarzy:

  1. Bardzo pysznie wygląda ta zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj, z wielką przyjemnością zjadłabym taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy :) jutro ma być u nas na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)