sobota, 5 kwietnia 2014

Chleb drożdżowy z garnka

Pyszny, domowy chlebek. Piekę go regularnie dwa razy w tygodniu. Ma extra chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i dość wilgotny. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem :) Warto się skusić i wypróbować, bo chleb pieczony samodzielnie smakuje o niebo lepiej niż kupny :) 



Składniki (1 duży bochenek) :
750 g mąki pszennej lub 550 mąki pszennej + 200 g mąki pełnoziarnistej
1 płaska łyżka soli
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
600 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania :
W dużej misce lub garnku (4l) rozkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłą wodę, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Dodaję mąkę z solą, powoli i delikatnie mieszam (ciasto jest dość zwarte). Garnek przykrywam folią spożywczą lub dużym talerzem, odstawiam ciasto na 2 ½  godziny do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach wstawiam do piekarnika garnek żeliwny z pokrywką (śr. 20cm, poj. 4,2l), nastawiam na temperaturę 250 stopni. Po pół godziny kiedy ciasto kończy wyrastać, zdejmuje folię, łyżką odklejam ciasto od ścianek (ciasto opadnie, to normalne). Wyciągam nagrzany garnek (uwaga, jest bardzo gorący! trzeba uważać!), przekładam do niego ciasto, przykrywam pokrywką, wstawiam z powrotem do piekarnika. Piekę około 40 minut. Na ostatnie 2 minuty pieczenia zdejmuję pokrywkę. Po upieczeniu wyciągam chleb z garnka, studzę na kratce. 

11 komentarzy:

  1. chciałabym wiedzieć o mąkę jakiego typu chodzi? 450, 500 czy może 650, bo to chyba ważne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Mieszkam w Norwegii i nie ma tu takiego numerycznego podziału. Jeśli chodzi o mąkę pszenną to używam mąki pszennej sitkowanej drobnego przemiału, mąka pełnoziarnista to mąka razowa drobnego przemiału.

      Usuń
  2. Mmmm, apetyczny ten chlebek, szkoda że nie mam takiego garnka. Chyba, że można czymś go zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić go naczyniem żaroodpornym, koniecznie z pokrywką! Trzeba pamiętać o tym, że naczynie musi wytrzymać temperaturę 250 stopni, niestety nie wszystkie naczynia się nadają. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Wow, jaki super przepis! Nie znałam takiego chleba z gara. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mógłbym jeść taki chleb każdego dnia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zgłodniałam! Też chce taki :-) Nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem na garnek. Muszę to sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam wielokrotnie, chlebek jest p y s z n y, poczęstowałam koleżanki w pracy - wszystkie wzięły przepis, który rozszedł się we wszystkie możliwe strony. To chyba wystarczy jako ocena. A co do typu mąki o który pytałam wcześniej to w naszych polskich realiach to 450. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawiony komentarz, wszystkie zadowolone brzuszki bardzo mnie cieszą :) Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zaglądania :)

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)