wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Mazurek to najpopularniejsze ciasto wielkanocne. Nie jest czasochłonny ani skomplikowany. W przypadku tego mazurka wystarczy przygotować kruche ciasto, masa kajmakowa robi się sama :), trzeba ją tylko później wyłożyć na upieczony spód. Roboty niedużo a efekt wspaniały. Jest bardzo, bardzo słodki!


Składniki (forma 25x25):
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
120 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
płatki migdałów

Sposób przygotowania :
Puszkę z mlekiem wsadzam do dużego garnka, zalewam wodą tak, żeby ją przykryło. Wstawiam na palnik. Kiedy woda zacznie bulgotać, skręcam na najmniejszy ogień, przykrywam garnek pokrywką i gotuję 2 godziny. Co jakiś czas sprawdzam czy wodą cały czas przykrywa puszkę, jeśli zaczyna jej ubywać, to ją uzupełniam. Po ugotowaniu wyciągam ją za pomocą szczypiec i odstawiam do całkowitego przestygnięcia. Przygotowuję ciasto - mąkę pszenną przesiewam na blat, dodaję cukier puder i masło. Siekam nożem aż kawałki masła będą bardzo małe, wówczas robię zagłębienie, wlewam ekstrakt i wbijam jajko. Wyrabiam dokładnie ciasto, formuję kulkę, zawijam w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 2-2 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto, blat podsypuję mąką, rozwałkowuję je, przekładam na formy (25x25), formuję palcami boki. Nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem. Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut (jak się ładnie zarumieni, to znaczy, że jest już gotowe). Wyciągam, studzę na kratce. Otwieram puszkę z kajmakiem i rozsmarowuję na wystudzonym spodzie (zużyłam ¾ puszki). Posypuję płatkami migdałów.

9 komentarzy:

  1. Najbardziej znany i najpyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie słodki i smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na marginesie dla wszystkich wielbicieli mazurka kajmakowego - został on wybrany w 2002 roku jako ciasto reprezentujące nasz kraj

    OdpowiedzUsuń
  4. No dobrze, a ile tej mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tekście był błąd, spód jest z samej mąki pszennej (200g), dziękuję za spostrzegawczość i przepraszam!

      Usuń
  5. Uwielbiam kajmak w każdej postaci. Już sobie wyobrażam jak pyszny musi być ten mazurek :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)