piątek, 4 kwietnia 2014

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Dużooo szpinaku w soczystej, delikatnej pieczarce pod pysznym, roztopionym żółtym serem. Pycha! Idealna propozycja na przystawkę albo lekką kolację. Tu można znaleźć jeszcze jeden przepis na faszerowaną pieczarkę – klik.


Składniki :
5 dużych pieczarek
300 g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
starty ser
sól, pieprz
olej

Sposób przygotowania :
W garnku rozpuszczam masło, wrzucam szpinak, pozostawiam na małym ogniu aż cały się rozmrozi. Dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, gotuję 2-3 minuty. Na koniec dodaję do smaku sok z cytryny i jeszcze troszkę soli, ściągam z ognia, odstawiam. Pieczarki myje, osuszam, usuwam nóżki. Lekko natłuszczam kapelusze za pomocą pędzelka i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam je w środku solą i pieprzem, faszeruję szpinakiem, wstawiam do piekarnika nastawionego na 190 stopni. Po 10-12 minutach wysuwam blaszkę i posypuję pieczarki startym serem. Wkładam z powrotem do piekarnika, wyciągam jak ser się rozpuści.

6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę wypróbować, wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką szpinaku, aleee moi domownicy są :) Bardzo lubię pieczarki. Super przepis:)

    Pozdrawiam Alicja z przepisomania.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)