piątek, 25 kwietnia 2014

Sałata z makrelą, jajkiem i sosem chrzanowym

Wiosna pełną parą dlatego na blogu pojawi się kilka propozycji na lekkie i pożywne sałaty. Są świetnym pomysłem na drugie śniadanie albo na kolację. Ja przeważnie zajadam je z kromką chrupiącego chleba lub grzanką.  


Składniki (2 porcje) :
1 opakowanie mix sałat
½ wędzonej makreli
2 jajka
garść pomidorków koktajlowych
2-3 łyżki kaparów z zalewy

Sos chrzanowy :
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
2-3 łyżeczki chrzanu
sok z cytryny do smaku
sól

Sposób przyrządzenia :
Najpierw przygotowuje sos : w miseczce łączę jogurt grecki, majonez i chrzan. Dodaję do smaku trochę soli i soku z cytryny. Odstawiam do lodówki. W dwóch naczyniach układam sałatę, dodaję umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączone z zalewy kapary i kawałki makreli. Jajka gotuję na miękko (lub na twardo, jak kto lub:)), obieram, przekrawam, układam na sałacie. Całość polewam przygotowanym wcześniej sosem chrzanowym. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mniam, jak smakowicie wygląda ta sałatka:) Ciekawi mnie połączenie sałaty z makrelą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no...... super moje smaki.. Pięknie wygląda, a smakuje na pewno obłędnie :-) z chęcią zrobię dla siebie w takiej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe połączenie :) i śliczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda cudnie, jajko ugotowane tak jak lubię najbardziej, jeszcze z lekko płynnym żółtkiem. :) Dziękuję bardzo za odwiedziny, wpadaj częściej. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Literally, making it tomorrow! Thanks

    OdpowiedzUsuń
  7. Makrelę bardzo lubię, w sałatce idealnie się wkomponowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też bardzo lubię makrelę - szczególnie właśnie w sałatkach i pastach.
    Robisz bardzo ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)